Osvrti i preporuke

Dr. Ivica Fedel
Većina ljudi u određenom trenutku osjeti potrebu da učini nešto za sebe i svoje zdravlje pa sam i ja tražio neku organiziranu aktivnost koju bih mogao uklopiti u svoj naporni ritam života. Pred 6 mjeseci slučajno sam naletio na Tai chi centar u Puli, koji je upravo počinjao s početničkim „tečajem". Raspored treninga mi je odgovarao, kao i mogućnost da bez obaveza ispitam i probam da li mi ta aktivnost odgovara. Tako sam započeo svoju avanturu s meni do tada potpuno nepoznatim pristupom tjelesnoj aktivnosti. Već nakon nekoliko odlazaka shvatio sam da sam dobro odabrao. Treninzi traju jedan sat, cijelo vrijeme diskretna muzika doprinosi opuštajućoj atmosferi. Jedan sat
bijega od užurbane svakodnevnice, misli mogu odlutati, a tijelo i dalje izvodi jednostavne vježbe. Oznojiš se, a ne umoriš se. Iza treninga osjećaš se razgibano i poletnije, a ne iscrpljeno. Majstor David stručno vodi trening u opuštenoj atmosferi i cijeli doživljaj ispunjava učesnike zadovoljstvom. Nakon ovih par mjeseci počeo samo osjećati i druge prednosti takovog pristupa vježbanju, zglobovi sve manje škrguću, bolje spavam, i općenito se osjećam bolje. Tek sam na početku novog puta i osjećam da ako ustrajem u treninzima mogu očekivati daljnja značajna poboljšanja.


Dr. Zvonimir Duić, M.P.H.
Neuropsihijatar
Kao što prof.dr.sci. Roizen i prof.dr.sci. Oz u svom bestseleru „Vi: Zauvijek mladi“ navode – nikad nije prerano i nikada nije prekasno te je stoga preporučljivo da pokušate i uspijete usporiti proces biološkog starenja te poboljšate svoje opće zdravstveno stanje.
U tu svrhu održavajte svoju normalnu tjelesnu težinu (uravnotežena prehrana bogata nutrijentima-siromašna kalorijama) i osigurajte normalan san (unošenje reda u 24 satni radni ritam). Kontrolirajte stres i lakše oblike ovisnosti (kava, pušenje, alkohol) poboljšanjem mentalne kondicije – meditacijom. Svakodnevno se dovoljno krećite (najmanje 30 min. hodanja) i vježbajte (barem 30 mim).
U vezi vježbanja, posebno za populaciju treće životne dobi, kojoj i sam pripadam, vrlo su primjerene i blagotvorne, kako u somatskom, tako i u mentalnom pogledu, CHI GONG vježbe.
CHI GONG tečaj možete pohađati u YUAN TONG Centru orijentalnih vještina na adresi: „DC ROJC“ Pula – tel. 099/710-3105.
Osobno u vezi s CHI GONG-om imam vrlo dobra iskustva. Međutim, ukoliko imate ozbiljnije zdravstvene probleme akutne ili kronične prirode, konzultirajte uvijek svog obiteljskog liječnika opće medicine.


UDRUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S MENTALNOM RETARDACIJOM ISTARSKE ŽUPANIJE- PULA
Ur.broj: 39/08
Pula, 17.03.2008.
Predmet: Preporuka
Ovim putem izjavljujemo da naša organizacija surađuje s Centrom orijentalnih vještina Yuan Tong iz Pule, te da članovi naše organizacije sudjeluju u aktivnostima koje provodi Centar s kojim smo vrlo zadovoljni.
Stoga pružamo preporuku za sve donatore da se podrži program Centra orijentalnih vještina vezan za osobe s mentalnom retardacijom.
PREDSJEDNIK UDRUGE:
Ozren Catela