Wen

Wen

Wén 文: Kultura, povijest i jezik Kine

Kultura, pismo, knjizevnost – to su samo tri od mnogih drugih znacenja kineske rijeci wén文. Kao sto se samo iz ovog jednog jedinog znaka moze zakljuciti, kineski jezik i pismo predstavljaju kompleksni sistem nastao u toku mnogih tisucljeca povjesnog razvoja Zemlje sredine, Zhongguo 中国.

Radionica “Wén 文: Kultura, povijest i jezik Kine” prvenstveno je zamišljena kao otvoreni dijalog između voditelja i učesnika, pun pitanja, komentara i novih impulsa. Na samom pocetku radionice voditeljica ce uz pomoc ppt-prezentacije dati kratki pregled kineske proslosti, obicaja, kulturnog napredka, svakodnevnog zivota kao i zivota elite u staroj Kini, a takodjer i njihov utjecaj na moderni zivot danasnjice. U tom prikazu prostorne i vremenske dimenzije razvoja zemlje Kine kao i njezine “Tri tradicije” (konfucijanizam, daoizam i budizam) pruzit ce se ucesnicima uvid u kulturnu bastinu jedne od najinteresantnijih zemalja danasnjeg svijeta.
U drugom dijelu radionice sudionici ce se uvesti u osnove kineskog jezika, nacin pisanja
znakova, mogucnosit njihovih izgovora, stvaranja recenice i gramatickih pravila.

Cilj radionice je probuditi kod polaznika interes za kinesku kulturu, povijest i jezik, te prosiriti njihovo znanje u tom podrucju, a mozda kod nekih i stvoriti zelju za daljnje sistematsko ucenje kineskog.

Voditeljica: dr.Tania Becker von Falkenstein